Türkiye'de Gelir Adaleti

   Gelir adaletini ölçen bir çok ekonomik ve istatistik yöntem var. Bunlar belli aralıklarla ülkelerin verilerine göre ülkedeki gelir dağılımı ne kadar adaletli ona bakıyor. Mesela bu argümanlar dan bir tanesi Gini endeksi. Gini endeksine göre dünyada her geçen yıl dahada adaletsiz bir gelir dağılımına doğru yol alınıyor. En zengin %20 ile en fakir %20 arasındaki fark her yıl dahada açılıyor.Zengin daha da zenginleşiyor fakir dahada fakirleşiyor. Bu da toplumlarda hırsızlık , gasp ve sokak eylemlerinin artmasına neden oluyor.
   

Peki buna neler neden oluyor ? 

   Dünya üzerinde ticaret araştırmalara göre M.Ö 3000 yılına kadar dayanıyor. İnsanlar çok uzun zamandır bir değiş tokuş içindeler. Ama bu değiş tokuş ihtiyaçları karşılamak için yapılırdı. Bir ülkede en büyük kurum her zaman devletti. 
Ama şu anda en büyük yapılar devletler değil. Şu anda devletlerden büyük şirketler var. 
Sanayi devrimi ile birlikte üretim hız kazandı , istihdam arttı , kapitalizm hızla yükselmeye başladı. 1. ve 2. Dünya savaşları ile birlikte teknoloji hızla ilerlemeye başladı ve üretim hızları daha da arttı. 2.dünya savaşından sonra ülkeler bretton woods anlaşmasından sonra ithal ikamesine yöneldiler ve kendi özel sektörlerini destekleme kararları aldılar. Bu evrede şirketler daha da güç kazandı. Petrol krizinden sonra bretton woods artık ülkeler tarafından önemsenmemeye başladı ve ülkeler dışa açılmaya başladı. Bundan sonra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ki desteklenmiş şirketler uluslar arası bir rekabete girişti . Şirketler bu yarışta daha yüksek noktalara çıkabilmek için devletlerinde ki devlet adamlarından destek istediler. Her şey karşılıklıydı tabi devlet adamları başka bir ülkedeki ihale için o devleti arıyor baskı yapıyor bunun karşılığında şirketlerden ödüllerini alıyorlardı. Bunun sonucunda artık seçilen hükümetler artık halk için değil büyük şirketler için çalışmaya başlamış , büyük şirketlerin durumuna göre yasalar çıkmaya başlamıştı. Bunun sonucunda şirketler daha da büyüdü ve şirketlerin sahipleri daha da zenginleşti. Bu olaylar zinciri de her geçen sene gelir dağılımının daha da adaletsizleşmesine yol açtı.

   Türkiye'de de durum aynı şekilde işliyor.Her hükümet kendi burjuvasını yaratıyor ve onu destekliyor. Bunun sonucunda belli bir zümre çok zengin olurken hızla yükselirken belli bir zümre daha da kötü durumda yaşıyor.
  • Türkiye’de net asgari ücret 949 TL (2015). Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.308 TL, yoksulluk sınırı 4.259 TL

Comments