YUNANİSTAN KRİZİ

   Yunanistan herkesin bildiği gibi AB üyesi bir ülkedir.AB üyesi olmak demek serbest ticaret antlaşması demektir.Bunun yanında AB başarılı bir şekilde ortak para birimi olan Euro ile örnek alınacak bir ekonomik ve parasal bütünlük göstermiştir.

   Yunanistan 1981 yılında kişi başına düşen GSYH AB ortalamasının çok altında olan %68 idi. Bunun dışında Yunanistan serbest ticaret antlaşması sonucunda AB üyeleri ülkelerin yüksek rekabetine maruz kalmış sanayi yönünden çok gelişememiştir. 1990 yılında Yunanistan toparlanma sürecine girmiş ve dış disiplini sağlamıştır.
2000-2008 yılları arasında Yunanistan'ın borç stoku GSYH %100 arasında seyretmiştir.Yılda ortalama %4 büyümüştür. Ama büyüme yetersiz kalmış çünkü nominal üretim %40 , merkezi hükümet harcamaları %87 artarken vergi gelirleri sadece %31 artabilmiştir.
2009 yılında hükümet  seçiminde yeni hükümet başa gelmiştir.Yeni hükümet eski hükümetin mali verileri çarpıttığını açıkladıktan sonra Yunanistan resmi olarak kriz başlamıştır. Bundan sonraki süreçte Yunanistan ücretlerde kesintiye gitmiş , çok yüksek oranlarda vergi artışı yapmıştır.

Yunanistan'ı Krize Sürükleyen Süreç

   Yunanistan 2000-2008 yılları arasında yüksek bir GSYH oranı yakalamiştı. Bu büyümeler iki şeye sebep olmuştur. Düşük faizden dolayı kredi kullanımının çok artmasına ve ikiz açığa.
***(İkiz açık : Bütçe açığı ve cari işlemler açığı)
Bunun sonucunda yabancı yatırımlar azalmış , ar-ge çalışmalarında düşüş meydana gelmiş , üretimde düşüş yaşanmıştır. Bunların hepsinin sonucunda da ekonomi rekabetçi yapısını kaybetmiştir. Ve ithalat hızla artmış ihracat düşmüştür. Dış açık çok büyük rakamlara ulaşmıştır.

   Yunanistan olayının uluslararası alanda bu kadar yer bulmasının aslında önemli bir sebebi vardır. Yunanistan'ın kamu borcunun büyük bir bölümü yabancı kreditörlere ait olması Yunanistan krizinin yayılma olasılığını artırmaktadır.

Verilerle Yunanistan

  1. 1,6 milyar Euro borcu var.
  2. Geçen hafta Yunanistan bankalarından 4,2 milyar Euro çıktı.
  3. Yunanistan borcunun milli gelire oranı %75.
  4. Yunanistan IMF olan borcunu 6 gün içinde ödemek zorunda yoksa temerrüte düşecek ve Euro dan ve AB üyeliğinden çıkarılması gerekebilecek.

Bugün Yunanistan

   Yunanistan bugün kreditörlere olumlu olacak bir teklif sunmaz ise Yunanistan ihtiyacı olan parayı alamayacak. Bu Yunanistan'ın iflası anlamına gelir ve bundan sonraki süreçte Euro dan ve AB üyeliğinden çıkarılması söz konusu olur. Bu durumlar gerçekleşir ise bir başka sınır komşumuzda da olaylar çıkması ve büyümesi muhtemel olabilir.
   Ama şöyle bir garip yanda var pazartesi günü Brüksel görüşmelerinde olumlu bir hava vardı , Yunanistan'ın teklifinin ortamı yumuşattığı söyleniyordu. Ama kreditörler tekliften sonra daha fazla şey istemeye başladı sanki onlarda Yunanistan'ın Eurodan çıkmasını istiyorlar.

Yunanistan ve Türkiye Karşılaştırması


OECD KBGSYH

Kişi başı GSYH ( Satın alma gücüne göre)      

Yunanistan : 26,016 $          Türkiye: 19,054 $       OECD ortalaması : 38,891 $ 

OECD İşsizlik

İşsizlik

Yunanistan:  % 26,2          Türkiye: %10,3        OECD ortalaması : %7,3



OECD Gini
Gelir Eşitsizliği (Gini Endeksi)

Yunanistan: 0,34         Türkiye: 0,41


OECD Matematik
Matematik Skorları

Yunanistan : 449          Türkiye:  444        OECD ortalama: 489



OECD Bilim
Bilim Skorları

Yunanistan: 473       Türkiye: 469       OECD ortalama: 500


OECD Okuduğunu Anlama
Okuduğunu Anlama Skorları( Her ülke kendi dilinde)

Yunanistan : 453         Türkiye: 452      OECD ortalama: 478





   

Comments